x

ÇEKMELİ Mİ, ÇEKMEMELİ Mİ; YOKSA HİÇ DÜŞÜNMEMELİ Mİ? 

 

                Biz çene cerrahlarının meslek hayatları boyunca en sık uyguladığı cerrahi işlem gömülü yirmi yaş dişi çekimleridir. Gömülü dişlerden kaynaklı enfeksiyonlar çok şiddetli ağrıya, ağız içinde ve yüzde şişliğe, ağız açmada zorluğa, ağız kokusuna ve bunların sonucunda beslenme güçlüğüne yol açabilir.  Bu gibi durumlarda bu dişlerin en kısa zamanda çekilmesi gerekmektedir. Doktorunuz sizi muayene ettikten sonra işlemle ilgili gerekli bilgileri verip, gerekiyorsa antibiyotik reçetesi düzenleyip işlem için randevunuzu oluşturacaktır.

Peki ya gömülü yirmi yaş dişiniz var ve hiçbir şikayetiniz yoksa?! Bu tür durumlarda ne yapılması gerektiği konusunda net bir görüş birliği maalesef yoktur. Ancak yapılan çalışmalarda bu dişlerden kaynaklanan enfeksiyon, kist veya tümör gibi rahatsızlıklarla karşılaşılabildiği gösterilmiştir. Ayrıca ilerleyen yaşla birlikte hem kemik yapısının daha sert bir hal alması, hem de olası sistemik rahatsızlıkların görülme ihtimalinin artması gömülü yirmi yaş dişi operasyonlarını daha zor hale getirmektedir. Bununla beraber şikayet oluşturmayan gömülü yirmi yaş dişlerinin çekimi sırasında, bu dişlerin köklerine çok yakın konumda seyreden ve alt dişlerin ve dudağın hissini sağlayan sinire zarar verme ve alt dudakta kalıcı his kaybı oluşması gibi riskler söz konusudur. Bu tarz riskler çoğunlukla ilk muayenede sizden alınan panoramik röntgende tespit edilebileceği gibi bazı durumlarda doktorunuz sizden daha detaylı bir görüntüleme tekniği olan tomografi isteyebilir.

Sonuç olarak şikayet oluşturan gömük yirmi yaş dişlerinin tedavisinde çekim kararı verilirken, şikayet oluşturmayan dişlerde olası riskler ve getiriler doktorunuz tarafından size anlatıldıktan sonra çekim kararı vermek; eğer çekim istemiyorsanız da düzenli aralıklarla 6 ayda bir doktorunuza kontrole gitmek ve dişlerin röntgenle takip edilmesi uygun olacaktır.